8 Aralık 2013 Pazar

Fade - Yo La Tengo

Geçen Ekim ayında Yedigöller' de kamp yaptık. Yaprakların dökülüp ağaçların renkten renge büründüğü, yeşil ve sarının türlü tonlarının dans ettiği pastoral manzaradan etkilenmemek mümkün değil. Yüzeyi yapraklarla kaplanmış göllerin etrafında gezmek mis gibi orman havasını içine çekmek için en uygun mevsim sonbahar. Herkes bunun farkında olacak, bayramın 2. Günü kamp alanında yaklaşık 60 çadır vardı. Ateşler yakıldı; şarkılar, türküler söylendi. Sabah çiseleyen yağmur damlalarının sesiyle uyandık. Az uyusanız bile bomba gibi kalkarsınız kampta. Hava ne soğuk ne sıcaktır. Böcekler pek ortalıkta görünmezler. Saatler geri alınana kadar günler de kısalmamıştır henüz. Herkesin şehirde yeniden toplandığı yazın son demleridir aslında. Doğa her ne kadar solup, kapatmaya başlasa da perdelerini, sosyal başlangıçların mevsimidir sonbahar. Yazın toplanan enerjiyle işlere sıkıca sarılınır. Bir sonraki senenin planları yapılır. Bir sene sonraki tatiline kadar sürecek hayatımız başlamıştır artık.

Evimizdeki rutinimiz birbirimize sürekli anlattığımız tatillerden daha çok zaman tutar hayatımızda.  Artık evimizde yılın güzel albümlerini dinleyebiliriz. 2013 sevdiğim pek çok grubun yeni albüm yayınladığı hatta bazılarının tekrar bir araya geldikleri bir yıl oldu. Yo La Tengo 4 yıl sonra döndü. Fade Ocak ayında çıkmıştı ama tam da sonbahar havasına uygun bir albüm. Biraz lo-fi biraz indie havasında. Hatta albümün son şarkılarında post rock etkileri bile görülüyor.

Yo La Tengo naif havasıyla 90' ların karışık kaset havasını yaşatan bir gruptur benim için. Onlar hiç bir zaman büyük birer yıldız olma yoluna girmediler. Eşsiz bir cover versiyon repertuarı oluşturup müzikseverlerin odağında olmayı da başardılar. Hit parçalarla coşmak yerine yüzden fazla iyi şarkı duyduk onlardan.
"Well you better" ve "Is That Enough" albümün en neşe verici parçaları. "Ohm" gruptan doksanlarda duymaya alıştığımız indie havasında.


İster onları ilk defa dinleyin, ister yıllardır takipçileri olun, herkes için yeni olan ağır şarkıları albümün. İndie rock' dan uzaklaşmaları önce hoşuma gitmese de dinledikçe sarıyor bu ağır parçalar. "I' ll Be Around" ve "Before We Run" da dinledikçe sevecek yeni sesler duyuyorsunuz.Sonbaharın ürettiği bol ayvaların müjdelediği kara kışın kapımızı çaldığı şu günlerde, gün batımından şafağa, karanlık zamanların güzel bir eşlik müziği olacak Fade. 

Hiç yorum yok: