5 Aralık 2013 Perşembe

Several Shades of Why - J Mascis

O bir "Rock'çı". Daha doğru ifade etmek gerekirse bir "rocker". Yani rock hayat biçimini tercih etmiş biri. Onu sıkı bir grunge grubunun konserinde ön sıralarda, eğlenirken, zıplarken, bağırırken, şarkılara eşlik ederken, pogo yaparken ve hatta konserden önce fazla içip sapıttığı için etrafındakilere çapıp duran, milleti rahatsız eden kişileri güzellikle sakinleştirirken görebilirsiniz. Sesi hep yüksek sesle konuşmaktan ya da soğuk biradan olacak, biraz kısıkmış gibi çıkıyor. Yine de, tanışırsanız sizinle sohbet edebilmek için kulağınızın içine var gücüyle seslenecektir.

O hep tişört giyiyor, sıska biri; yatmayı değil hareketi sevdiğinden şişmanlaması zaten mümkün değil. Zamanında uyuşturucuya bulaşmış ama artık temiz. Gerçek bir "Rocker" için kafanın sürekli iyi olması şart değildir. Rock' çı muhalif adamdır. Gerektiği yerde tepkisini göstermeyi, kızmayı iyi bilir. Bunun için hep bilinçli olmalıdır. O sizin öylesine, bilinçsizce yaşamanıza da tepki gösterecektir; herkesi örgütlemek ister. O içimizdeki isyanı en iyi yansıtandır. "Ayağa kalk ve tepkini göster" sloganıdır.

Bizimkisinin karısı da onun gibi rock' çı. Yaşam tarzları bir çocuk sahibi olmalarına biraz engel olmuş, ama "Karım mutlu oldukça ben böyle iyiyim" diyor. Günümüzün gençliği gibi etrafta kulaklıkla dolaşmayı tercih etmez, sosyal ve hoşsohbet biridir. Konserlerin müdavimidir. 90' larda defalarca Nirvana konserine gitti. O bugün de konserden konsere gezer, konser için seyahat eder, mesafe tanımaz. Onu ikimizin de yabancısı olduğumuz, Antwerp' deki Dinosaur Jr. Konserinde tanıdım geçen sene.

Ciddi bir müzik dinleyicisi haline dönüşmeye başladığım 90' lı yılların başından beri Dinosaur Jr.' ı bilirim. Onları 90' larda tanımak benim için bir bakıma bir ayrıcalıktı. Bugün kendimi daha da özel hissediyorum. Bu yaşta tekrar bir araya gelip, tam gaz albüm ve turne yapan; üstelik 30 yılın tecrübesiyle, süper kalite müzik yaptıklarına tanık olmak inanın büyük zevk. Hele Antwerp' deki o konserden sonra cidden hayran kulübüne yazıldım.

Ancak J Mascis' in müziğini özümsemek pek o kadar kolay değildir. Sözleri genelde hayal meyal yabancılaşma veya kafa karışıklıkları içerir. Ama Dinosaur Jr. ' ın çılgın, fırtınalı ses mühendisliği nedeniyle sözler duyulmaz.  Genelde distorsiyon, yüksek ses ve virtüöz derecedeki gitar tekniği esas manzarayı oluşturur. Fakat Several Shades of Why farklı bir albüm.

Bu onun ilk diyebileceğimiz solo albümü ve çoğunlukla akustik. Şimdi 47 yaşında ve gri saçlı, daha 80' lerde ilk indie gitar kahramanı olarak ünlenmiş olan J Mascis' in gitarından ve sözlerinden bilgelik ve isteklilik akıyor. Albümde grup arkadaşları olmamasına rağmen yeterli artistik desteği alan Mascis, bizi müthiş bir armoni ile karşılıyor. "What Happened" ve "Is It Done" gibi, gençlerin pek ilgisini çekmeyecek olsa da büyüklerin kulaklıkla dinleyip hayranlıkla eşlik edebileceği ilahi veya ninniler ile dolu albüm. Merak edip dinleyecek olanlara şimdiden sesleniyorum: Kulübe hoş geldiniz.

Hiç yorum yok: