10 Aralık 2013 Salı

Imagine - John Lennon

4 yıl kadar önce en sevdiğim şarkı Rusça kursunda sorulduğunda resmi 1 numaram yoktu. Oasis' den "Live Forever" ı seçmek için yorucu bir akşam geçirmiştim. Ancak blogumda 2 numaralı şarkımı yazmıştım. (Bkz. http://doksanlardanbuyana.blogspot.com/2009/04/little-wing-jimi-hendrix.html) 1 numaradan bahsetmek bugüne kısmetmiş.


"Live Forever" ı önce adamım Evan Dando' nun  sesinden tanıdım. Belki de biraz gayri ciddi bir versiyondu The Lemonheads' inki. Ama olsun, zaten şarkı da çok ciddi değildi. Benim için bir şarkıdan öte bir şey olduğuna karar verdim. Bir marştır. Anlamı hayatta kalmaktır. Yaşamaktır ama dolu dolu, her anın kıymetini bilerek. Uçmaktan bahseder; benim için anlamı aşık olmaktır; korkmadan, çekinmeden, kural tanımadan. Dibine kadar hissetmektir tüm duyguları. Acılara hazırız, yağmurda sırılsıklam ıslanmaya da. Aşıkları diğerleri anlayamaz, göremezler onların gözlerinden, ne birbirlerini ne de dünyayı. Belki hayal ettiklerimize asla ulaşamayacağımızı söylerler, ama bunun için oturup ağlayamayız değil mi? Şimdi ayağa kalkıp mücadele etme zamanıdır, elbet yolumuzu buluruz, belki de yol bizi bulur, hatta belki de çabamız yolun kendisidir. Hiç ölmeyecekmiş gibi yaşama bağlı olmalıyız. Din bizi sürekli ölüm ve sonrası ile meşgul eder. Halbuki şimdi buradayız ve hayattayken, nefes almaktayken bizi hiçbir şeyin bağlamasını istemiyoruz. Tek istediğimiz uçmak, inanışlar ya da annemizin bahçesiyle ilgilenmek istemiyoruz. Sen de benim gibisin, ruhumuz eş, biz onların asla göremeyeceklerini görürüz. Sen ve ben, sonsuza dek yaşayacağız.

Noel Gallagher bu parçayı Inspiral Carpets ile turne teknisyeni olarak çalıştığı bir dönemde yazmış. Bir röportajında Nirvana' nın Türkçesi "Kendimden nefret ediyorum ve ölmek istiyorum" olan parçasını dinlemiş ve tepki olarak bu sözler oluşmuş kafasında. Müziğini de ünlü bir Rolling Stones parçasından türetmiş. Keşke bizim için de böyle kolay olsaydı. Ben ne şarkılar dinliyorum, hem de ne muhteşem şarkılar! Henüz bir beste yapmış değilim. Ama sanırım, kafaya koyma meselesi bu da, yani yeterince istersen yapabileceklerimden. Bakalım, göreceğiz.

"Live Forever" ın teması hayata bağlılık olsa da, sonsuza dek yaşama fikri nedeniyle, genellikle vaktinden önce dünyadan ayrılmış rock müzisyenlerine çok yakıştırılmış bu şarkı. Klibinde John Lennon, Jimi Hendrix, Sid Vicious ve John Bonham' in fotoğrafları sık sık görünmektedir. Oasis' in 2000 yılında Wembley' deki konserinde - ki bu sadece bir örnektir - John Lennon' ın resmi ve bazı özlü sözleri eşliğinde son şarkı olmuştur "Live Forever". Bu bağlantıyla ve 8 Aralık' ta, ölümünün 33. yılında rock müziğin bu büyük yüreğini  anmak için birkaç paragrafı da Imagine albümüne ayıralım izninizle.


Imagine gelmiş geçmiş en ünlü şarkılardan biri ve albümün açılışında yer alıyor. Belki Plastic Ono Band Lennon' ın The Beatles sonrası en iyi albümü olabilir ama Imagine de en içten ve cesur olanı kesinlikle. "Gimme Some Truth" da riyakar medya ve politikacılardan bıkkınlığını haykırırken sesinin çatlamasını çok doğal karşılıyoruz.  "How Do you Sleep?" eski dostu McCartney' e açık bir tepki. Org ile süslenen altyapı kızgınlığını gizleyemiyor. "I Don't Wanna Be a Soldier Mama I Don't Wanna Die" da asker olmak istemiyor, avukat olmak istemiyor, başarısız olmak istemiyor, zengin ya da fakir de olmak istemiyor. Ölmek de istemiyor ama manyak bir kurşuna kurban gideceğini 1971' deyken henüz nereden bilebilirdi?

Imagine şarkısına benzeyen 3 güzel piano balladı daha var albümde, Jealous Guy' ı liseden beri bilirim. Diğerleri de zevkle dinleniyor, "Oh My Love" da her aşkta yeni duyguların keşfedileceğini en yalın haliyle anlatıyor Lennon sevgilisi Yoko ile birlikte. Albümdeki diğer parçalar country rock' n roll tarzında ve oldukça eğlenceli. Finaldeki "Oh Yoko" ile bu ölümsüz aşkın coşkusuna ortak oluyoruz.

Gelin bizler de Noel Gallager' ın da sıkça yaptığı gibi büyük usta Lennon' ı özlemle analım. Ne güzel insandın be John Lennon. Sen hepimize sevmenin, özgür olmanın, sadece bugün için yaşamanın, kimseye düşman olmamanın değerini anlattın.  Tabii ki gönül gözleri kapalı insanlarla dolu dünya, seni ve neslini anlamadılar. Değişen bir şey yok. Bugün de bizi anlamıyorlar. Ama baskıya, talana, savaşa, kin ve vahşete karşı insanlığın mücadelesi sürecek. Sen yerinde rahat uyu.

Hiç yorum yok: